Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tourtiére

1. 4. 2013

 

Počet porcí

  • 12 porcí

tourtiere2.jpgIngredience

  • Těsto:
  • 625ml polohrubé mouky
  • 250ml ztuženého pokrmového tuku
  • 1/2 lžičky soli
  • ledová voda podle potřeby
  • Nádivka:
  • 2 lžíce extra panenského oleje
  • 500g mletého libového vepřového masa
  • 1 cibule na jemno posekaná
  • 4 stroužky utřeného česneku
  • 500ml na plátky nakrájených hub i žampionů
  • 1 stonek řapíkatého celeru na jemno posekaný
  • 1 malá mrkev na jemno posekaná
  • 175ml hovězího vývaru, nejlépe domácího
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky každého, skořice a hřebíčku
  • 75ml čerstvých chlebových drobtů
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce posekané ploché (tz. italské) petrželky, nebo kudrnky

Postup

Těsto:
Spojit tuk a mouku se solí pomocí vidličky (nebo specielního nástroje pro tento účel) na drobečky jako na drobenku. Postupně přidávat tolik ledové vody, až vznikne vláčné těsto. Zhrnout těsto dohromady a rozpůlit jej. Vytvořit z něho kulaté placky a zabalit je do mikrotenového filmu a vložit je do chladničky na 30min.

tourtiere.jpg

Nádivka:
Rozehřát olej a osmažit na něm vepřovou sekanou tak dlouho, až ztratí růžovou barvu. Přidat cibuli, česnek, houby, mrke, a celer. Dusit asi 10min., až vše změkne a začne se barvit do hněda. Přilít vývar, přidat tymián, skořici a hřebíček. Dusit dalších 5min., až skoro žádná tekutina nezbyde. Osolit a opepřit a přidat petrželku a chlebové drobty.

Předehřát troubu na 220°C.

Vyjmout těsto z chladničky, nechat ho chvíli při pokojové teplotě a rozválet jej na 5mm.. Pomocí 12cm kulatého vykrajovátka vykrájet 6 kruhů a ty vložit do důlků Mafinkového plechu. Prohlubně naplnit vychladlou nádivkou. Dát dohromady zbytky těsta a vyválet ho na 5mm. Vykrájet z něj 6 koleček velikosti 6cm a ty položit na naplněné paštičky. Chcete-li nakrojte malé křížky nahoru těsta. Stejně pokračovat s druhým kruhem těsta.

Vložit plech do trouby a péct asi 25min. do zlatohněda.

P.S. Tento pokrm je tradičním z provincie Quebec a podává se na Štědrý večer, je však dobrý kdykoliv. Vesměs je velký jako pie, ale zde je recept na individuální porce.